Gastblog: Heeft volle maan invloed op onze slaap?
Gastblog: Heeft volle maan invloed op onze slaap?
Door: Annelies Smolders
Het is een vraag die me vaak gesteld wordt: Heeft volle maan invloed op onze slaap? Gemiddeld om de 29 dagen komt dit fenomeen voor, waarbij de maan compleet verlicht wordt door de zon. Veel mensen zeggen rond deze tijd niet in slaap te kunnen vallen en wakker te liggen. Dan zal het er wel íets mee te maken hebben, toch? In deze blog geef ik je het antwoord.

Heel eerlijk: veel evidence-based materiaal kom je niet tegen in de slaapwetenschap. In het alternatieve circuit van natuurgroepen tot “heksenkringen” staat het daarentegen bol van de theorieën.
Wat ik persoonlijk denk, is dat sterk licht de verklaring is. Licht is immers de grootste vijand van slaap en bij volle maan is er gewoonweg meer licht in onze omgeving. Zeker voor onze voorouders, die veelal buiten sliepen, is dit een logische verklaring voor het slechte slapen rond volle maan.
Maar hoe zit dat dan met ons huidige en moderne woonst? Hoewel veel mensen rolluiken voor het raam en oogmaskers op hun gezicht hebben, zijn in ieder geval je gang, badkamer en/of wc minder verduisterd door het sterke maanlicht.
Onderzoek
Mijn persoonlijke theorie wordt echter door de wetenschap tegengesproken. Wetenschapper Cajochen in Zwitserland (2013) deed hier namelijk onderzoek naar. In dit onderzoek werden deelnemers gedurende drie jaar gemonitord tijdens hun slaap. Wat bleek: bij volle maan duurde het inslapen 5 minuten langer dan gemiddeld en sliepen mensen gemiddeld 20 minuten korter per nacht. Daarnaast was er minder productie van het slaapstofje melatonine en was de hersenactiviteit (geassocieerd met diepe slaap) 30% verminderd. Dat betekent dat mensen minder diep sliepen gedurende volle maan.
Deze studie vond plaats in een lab waar proefpersonen geen buitenlicht zagen. Wat wel goed is te benoemen, is dat het maar om 33 proefpersonen ging. Dat is erg weinig voor een studie.
Hoe dan?
Staan we dan toch onder invloed van duistere krachten? Onze fysiologische reactie op volle maan lijkt dus dan binnenuit te komen en niet van buitenaf. Onze interne klokken lijken dus nog veel geheimen te hebben, hoewel er ook studies zijn die aantonen dat er géén verschil is. Welke stand de maan ook heeft.
Wat ook nog een reden kan zijn voor onrustig slapen tijdens volle maan, is dat we op voorhand al denken: ‘Volle maan… ik ga slecht slapen!’. Als je er vanuit gaat dat je slecht gaat slapen, ga je al met spanning naar bed en lok je slechte nachtrust uit door je onrust.