
Hoe lang gaat een matras mee?
Een matras is niet alleen de plek waar je elke nacht rust, het is ook een investering in je gezondheid. Maar hoe lang gaat een matras mee? En hoe vaak moet je hem vervangen? Zelfs het beste matras raakt na jarenlang intensief gebruik versleten. Een versleten matras heeft een negatieve invloed op het ligcomfort, de ondersteuning en veerkracht. Dit geldt ook voor je boxspring, want na verloop van tijd kan deze zijn veerkracht en comfort verliezen. In dit artikel lees je wat er met je matras gebeurt naarmate de jaren verstrijken, wanneer vervanging nodig is en hoe je de levensduur kunt verlengen.
De levensloop van een matras
Tijdens het slapen verliest je lichaam vocht – gemiddeld zo’n 60 milliliter per uur – en komen er dode huidcellen en huidvet in je matras terecht. Dit lijkt misschien onschuldig, maar na verloop van tijd begint dit proces invloed te hebben op de hygiëne en ondersteuning van je matras.
Wat gebeurt er na verloop van tijd met je matras?
Vochtabsorptie en hygiëne:In de eerste jaren kan je matras vocht en vuil goed opnemen. Naarmate je matras ouder wordt, raakt het verzadigd. Dit kan leiden tot schimmelvorming en een ophoping van bacteriën, huisstofmijt en vieze geurtjes. | Verlies van veerkracht:Elk jaar gebruik zorgt voor slijtage. Bij bijvoorbeeld pocketveringmatrassen gaat de veerkracht geleidelijk verloren. Na 8 tot 10 jaar kan een matras tot wel 40% van zijn oorspronkelijke veerkracht verliezen, wat resulteert in kuilvorming en verminderde ondersteuning. | Fysieke gevolgen:Een oud matras biedt niet de optimale ondersteuning die je lichaam nodig heeft. Dit kan leiden tot rug- en nekklachten en een slechtere nachtrust. Al een langere tijd last van fysieke klachten na het slapen? Dan kan een orthopedisch matras een uitkomst zijn. |
Wanneer moet je je matras vervangen?
De vraag “hoe vaak matras vervangen?” is lastig te beantwoorden omdat dit afhankelijk is van meerdere factoren, zoals de kwaliteit van het matras, je lichaamsgewicht, en hoe goed je het onderhoudt. Over het algemeen geldt:
De meeste matrassen hebben een levensduur van 5 tot 10 jaar. Dit verschilt per type:
- Pocketvering matrassen: Gemiddeld 7 tot 10 jaar.
- Traagschuim matrassen: Vaak 8 tot 10 jaar.
- Koudschuim matrassen: Kunnen tot 10 jaar of langer meegaan.
Signalen dat je matras aan vervanging toe is
Let op de volgende aanwijzingen dat je matras aan vervanging toe is:
- Kuilvorming: Als je matras op de plekken waar je vaak slaapt doorzakt.
- Onhygiënische geuren en vlekken: Wanneer het matras hardnekkige geuren of vlekken ontwikkelt die niet meer verdwijnen.
- Lichamelijke klachten: Als je ’s ochtends wakker wordt met meer rug-, nek- of spierpijn.
- Verlies van ondersteuning: Als je merkt dat je matras niet meer de juiste ondersteuning biedt en je lichaam steeds minder goed uitgelijnd ligt.
Tips om de levensduur van je matras te verlengen
Hoewel elk matras uiteindelijk aan vervanging toe is, kun je de levensduur aanzienlijk verlengen met goed onderhoud. Hier zijn enkele praktische tips:
Bescherm je matras:
Gebruik een molton of matrasbeschermer en een hoeslaken om vocht en vuil buiten te houden. Zorg dat deze regelmatig wordt gewassen.
Regelmatig luchten:
Houd je matras goed schoon en laat je matras dagelijks even luchten door je dekbed open te slaan en de ramen te openen. Dit helpt om vocht te laten verdampen en voorkomt schimmelvorming.
Stofzuigen:
Stofzuig je matras minstens één keer per maand om stof, huidschilfers en huisstofmijt te verwijderen.
Draaien en keren:
Draai je matras om de paar maanden. Dit helpt om kuilvorming te voorkomen, omdat de druk op verschillende plekken komt te liggen.
Gebruik een topmatras:
Een topmatras kan extra bescherming bieden en vermindert de directe druk op het hoofdmateriaal. Dit kan de levensduur van je matras verlengen.
Gevolgen van te lang op een oud matras slapen
Het gebruik van een versleten matras kan meerdere negatieve gevolgen hebben:
- Gezondheidsproblemen: Een matras dat zijn ondersteuning verliest, kan leiden tot rug- en nekklachten en een slechte nachtrust.
- Hygiëneproblemen: Een oud matras dat niet meer goed ventileert, kan een broedplaats worden voor allergenen en bacteriën, wat je algehele gezondheid negatief beïnvloedt.
- Verlies van comfort: Na verloop van tijd is het simpelweg niet meer comfortabel om op een oud matras te slapen, wat kan leiden tot een verminderde slaapkwaliteit.
De vraag “hoe lang gaat een matras mee?” is afhankelijk van de kwaliteit, het gebruik en het onderhoud. Over het algemeen kun je rekenen op een levensduur van 5 tot 10 jaar. Het is belangrijk om regelmatig te controleren op tekenen van slijtage, zoals kuilvorming, onhygiënische geuren en lichamelijke klachten. Met regelmatig onderhoud – zoals luchten, stofzuigen, draaien en het gebruik van beschermende hoezen – kun je de levensduur van je matras verlengen en zorg je voor een optimale nachtrust.
Is je matras, na jaren trouwe dienst, toe aan vervanging? De slaapexperts van Swiss Sense helpen je graag bij het vinden van een matras dat het beste bij jouw slaapbehoeftes past. Kijk online, of schakel hulp in via de matraswijzer of kom langs in één van onze filialen. Swiss Sense heeft een ruim aanbod aan matrassen en ook matrassen in de aanbieding.
Veelgestelde vragen levensduur matras
Hoe weet je dat je matras aan vervanging toe is?
Hoe weet je dat je matras aan vervanging toe is?
Als je matras doorzakt, kuilen vertoont, onaangename geurtjes of vlekken heeft en je vaak met rug- of nekpijn wakker wordt.
Hoe vaak moet je een matras vervangen?
Hoe vaak moet je een matras vervangen?
Over het algemeen wordt geadviseerd om je matras elke 5 tot 10 jaar te vervangen, afhankelijk van kwaliteit, gebruik en onderhoud.
Hoe weet je of je matras niet meer goed is?
Hoe weet je of je matras niet meer goed is?
Let op tekenen zoals afnemende ondersteuning, kuilvorming, doorzakken en lichamelijke klachten als rug- of nekpijn.
Hoe test je of je matras nog goed is?
Hoe test je of je matras nog goed is?
Ga een tijdje op het matras liggen en beoordeel of je lichaam gelijkmatig ondersteund wordt. Als je merkt dat je doorzakt of ongemak ervaart, is het waarschijnlijk tijd voor vervanging.